Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Επίδαυρος

Η Επίδαυρος είναι ιστορική πόλη του νομού Αργολίδας στην ανατολική του πλευρά. Σύμφωνα με τη μυθολογία εκεί γεννήθηκε ο Ασκληπιός όπου η λατρεία του ξεκίνησε εκεί για πρώτη φορά τον 6ο π.Χ. αιώνα. Η στρατηγική της θέση, αλλά, κυρίως, το Ασκληπιείο της, συντέλεσαν, ώστε η πόλη να γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο και έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Στην Επίδαυρο έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης και 2 εθνοσυνελεύσεις. Επίσης, κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1988.


Ιστορία
Το όνομα Επίδαυρος της δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της τον Επίδαυρο. Σύμφωνα με τον Όμηρο πήρε ο Επίδαυρος μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και είχε ως αρχηγούς τον Ποδαλείριο και το Μαχάονα. Ξακουστή σ' όλη την Ελλάδα την έκανε το Ασκληπιείο της, ένα από τα σπουδαιότερα της αρχαιότητας, με το ιερό του Ασκληπιού.


Το Ασκληπιείο και το θέατρο
Το θέατρο είναι έργο του Πολύκλειτου και χτίστηκε στα τέλη της Κλασικής εποχής (340-330 π.Χ.). Η λατρεία του Ασκληπιού ξεκίνησε στην περιοχή τον 6ο αι. π.Χ., όταν το ορεινό ιερό του Απόλλωνος Μαλεάτα δεν επαρκούσε πια για τη δημόσια λατρεία της πόλης-κράτους της Επιδαύρου.Το ιερό απέκτησε τεράστια φήμη και πλούτη, που το μετέτρεψαν σε μεγάλο κέντρο λατρείας του θεού, με επιβλητικά κτίρια κοσμικού κυρίως χαρακτήρα. Ήταν το μεγαλύτερο οίκημα του χώρου και προοριζόταν για τη διαμονή των προσκυνητών του ιερού και των συνοδών τους. Παρακάτω βρίσκεται το εστιατόριο, όπου γίνονταν τελετουργικά γεύματα προς τιμή του Ασκληπιού και σύμφωνα με τη λατρεία εξασφάλιζαν στους πιστούς δύναμη και υγεία. Ακολουθούν το Στάδιο, όπου διοργανώνονταν κάθε 4 χρόνια οι αγώνες των Μεγάλων Ασκληπιείων, η Θόλος, που θεωρούνταν κατοικία του θεού και είχε τη φήμη του τελειότερου κυκλικού οικοδομήματος της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής. 


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ  

Κατσιαφλάκα Ευαγγελία